Alias on menestystarina

Kaikki meistä eivät tiedä, että Alias on alun perin suomalainen lautapeli. Se on myynyt useita miljoonia kappaleita ympäri maailman ja sen pelaajamäärä vain kasvaa. Aliaksen on suunnitellut Mikko Koivusalo. Koivusalo teki sopimuksen Tacticin kanssa, joka julkaisi lautapelin vuonna 1989. Siitä lähtien Aliaksesta on julkaistu uusia versioita päivitetyillä sanoilla. Se on myös koko Pohjois-Euroopan myydyin lautapeli, joka on käännetty tähän mennessä yli 20 kielelle.

Aliaksen ohjeet

Alias on sinällään hyvin yksinkertainen peli; siinä pelaajan tehtävänä on selittää sanoja muille oman joukkueen pelaajille. Aikaa on niin kauan kuin tiimalasissa riittää hiekkaa. Mitä useamman sanan joukkue arvaa, sitä enemmän pisteitä jaetaan. Pelilaudalla edetään pisteiden mukaan ja ensimmäisenä maaliin päässyt joukkue voittaa pelin.

Alias herättää paljon hilpeyttä, sillä ajan juostessa koko ajan niin selittäjä kuin arvaajat voivat tehdä hassuja virheitä. Alias siis testaa pelaajien tapaa toimia kiireen alaisuudessa. Hyvällä tuurilla pelaaja voi saada kortin, jonka sanat ovat helppoja selittää. Toisaalta taas tilanne voi olla sellainen, että sanoja selittävä pelaaja ei edes tiedä sanojen merkitystä. Sanoja onkin laidasta laitaan, eivätkä kaikki niistä suinkaan ole helppoja.

Vuosien varrella Aliaksesta on kehitetty myös jotakin teemaa noudattavia versioita. Esimerkiksi Special Aliaksessa kortit on jaettu eri ryhmiin, jotka ovat ympäröivä maailmamme, viihde ja kulttuuri, urheilu ja liikunta ja sanonnat ja lausahdukset. Kaikki korttien sanat liittyvät aina samaan kategoriaan. Special Aliaksen lisäksi on olemassa lapsille suunnattu Junior Alias ja Musiikki Alias.

Suomalaisten suosima klassikko

Alias on suomalaisten rakastama lautapeli yhä tänä päivänä. Se kuuluu todellisten suomalaisten klassikkopelien Suomalaiset klassiset lautapelit joukkoon. Uusin julkaistu Alias on Naiset vs. Miehet Alias. Siinä joukkueet on jaettu naisiin ja miehiin. Joukkueiden tehtävänä on selittää toisille vastakkaiseen sukupuoleen liittyviä sanoja. Peli sopii loistavasti vaikkapa ystäväpariskuntien keskeiseen illanviettoon, johon kaivataan hauskaa tekemistä. Naiset vs. Miehet Alias julkaistiin vuoden 2016 lopussa juuri sopivasti joulumarkkinoille. Se saavuttikin menestystä välittömästi tullessaan markkinoille ja edelleen tänä päivänä peliä myydään tasaiseen tahtiin.