Lautapelit ovat kokeneet uuden nousukauden digitaalisten pelien varjosta, uusi tuleminen lapsuuden ajan muistoista kaiken ikäisten aktiiviharrastukseksi.
Menolippu, Domino, Backgammon, Afrikan tähti, ja monet muut klassikot ovat nostaneet lauta- ja korttipelit uudestaan ihmisten tietoisuuteen. Niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, lautapeleistä on tullut lasten leikin sijaan kaikkien harrastus, niin lasten kuin aikuisten. Suomessa toimii SLS eli Suomen lautapeliseura, joka edistää ja edustaa lautapeliharrastusta. Oli sää millainen tahansa, se ei haittaa lautapeliharrastusta.
Mitä oikein tarkoittaa, että harrastaa lautapelejä?
Lautapeliharrastus ei periaatteessa poikkea elokuvien tai kirjojen harrastamisesta, lautapelejä harrastaessa lautapelejä pelataan. Harrastuksen voi myös vielä toiselle asteelle sijoittamalla lautapeleihin. Pääasiassa lautapelejä pelataan toisten ihmisten kanssa, siispä kirja ja elokuva harrastukseen verrattuna peliseura on tarpeen, peliseura on aina hyvää, oli kyse sitten kotona pelaamisesta perheen tai tuttavien kesken, osllistumisesta Suomessa tai maailmalla järjestettäviin lautapelitapahtumiin tai erilaisista pelikerhojen peli-illoista.
Lautapeliharrastuksen syventyessä usein aletaan miettimään monia muita asioita pelien ostamisen ja säilyttämisen lisäksi, joita ei harrastusta aloittaessa osaa ajatella. Pelipöytä on yksi näistä asioista.
Etenkin jos pelejä pelataan kotona on erillinen suuri pelipöytä hyvä laittaa hankinta listalle ajatellen peli-iltoja joihin mahtuu paljon ystäviä pelaamaan.
Usein pelipöytänä käytetään ruokapöytää, mutta aktiivisimmille harrastajille on tarjolla myös pelaamiseen suunniteltuja erityisiä pelipöytiä. “oikeiden” pelipöytien hinnat ovat helposti tuhansia euroja, mutta hifistelijöitä tämä ei haittaa, sillä pöytien lisäominaisuudet lisäävät pelinautintoa, led-valoilla ja luistamattomilla pinnoitteilla ja muilla erityisominaisuuksilla.
Jos ei ole valmis laittamaan tuhansia euroja erikoissuunniteltuun pelipöytään, voi myös omalle keittöpöydälle ostaa verkakangasta ja levittää se pöydälle pelien ajaksi.
Vaihdettaessa pelipaikkaa voi tarvittaessa kankaan ottaa mukaansa ja näin saada pöydästä kuin pöydästä sopivan luistamattoman pelipöydän.
Panostaminen lautapeleihin on kannattavampaa kuin uhkapelit joihin monien suomalaisten rahat hukkuvat. Innokkaiden lautapelaajien joukossa on myös digipelaajia joille löytyy sähköisiä versioita lautapeleistä, joten pelaamisen ei tarvitse tyssätä siihen, että ei omista perinteistä lautapeliä.
Uusi “lautapeli” trendi saattaa syntyä myös vahingossa, niin kuin instagramista voimme todeta. Vain mielikuvitus on rajana.
Jos ja kun haluaa pysytellä perinteisissä lautapeleissä ja kulkee erilaisissa pelitapahtumissa ja pelikerhoissa, huomaa, että pelien kuljetus on toisinaan hankalaa. Varsin helppo ja kätevä kuljetus ratkaisi on Ikean sininen Frakta-kassi, mutta tyylikkyys on kyseenalainen. Vaihtoehtoisesti kuljetus voidaan hoitaa putkikasseilla tai vastaavilla. Jotkut ovat yrittäneet keksiä ratkaisuja tilaa vieville pelilaatikoille ja pakkaa pelin esimerkiksi pussiin, mutta tämä ei aina ole paras ratkaisu. Pelien yhdistäminen yhteen laatikkoon on osoittunut hyvin toimivaksi ja käteväksi ratkaisuksi.
Parinkymmenen viime vuoden aikana modernien lautapelien kasvanut suosio on luonut Suomeen oman lautapelikulttuurin, jota levittävät ja ylläpitävät lisääntyvä harrastajien porukka.
Moderni lautapelikulttuuri eroaa niin sanotusta klassisesta lautapelien harrastamisesta siinä, että lautapelejä pelataan monipuolisesti sen sijaan, että keskityttäisiin vain esimerkiksi shakkiin.
Tavallisesti harrastaja kuuluu ja pelaa säännöllisesti tai epäsäännöllisesti jossain pelikerhossa tai peliporukassa, jonka pääpaino on erilaisten ja uusien lautapelien pelaaamisessa.
Lautapelimaailmassa kilpapelaaminen on hyvn harvinaista, mikä on kummallista, sillä lautapeleissä on lähes aina tarkoitus voittaa muut pelaajat. Tärkeämpää kuin kilpaileminen ja yksittäisen pelin taitojen hiominen lautapeliharrastuksessa on markkinoille tulevien uusien pelien testaaminen.
Keskustelua muiden pelaajien kanssa
Mistä harrastajat sitten saavat tietoa peleistä? Tietenkin toisilta pelaajilta, erilaisilta lautapeliseurojen foorumeilta sekä lautapelien erityisestä oppaasta. Joulun aikaan lautapelejä mainostetaan kuluttajille hyvinkin paljon, mutta muina aikoina mainonta on vähäistä, joten tietoa haetaan itse yleensä internetistä.
Suomessa suuri lautapeliopas on Mikko Saaren tuotos, oppaasta löytyy laajaa tietoa lautapeleistä sekä niiden pelaamisesta. Lautapeliseuran ylläpitämä foorumi on monelle pelaajalle tiedon kultakaivos, siellä voi keskustella muiden pelaajien kanssa, pitää blogia tai pelipäiväkirjaa ja näin saada arvokasta tietoa peleistä ja pelaamisesta.
Suomessa toimii lisäksi aktiivinen verkosto lautapelibloggaajille.