Ihana rauhallinen koti-ilta ja herää ajatus lautapelin pelaamisesta koko perheen voimin, pelaaminen sujuu hyvin kunnes lapsi häviää pelin ja pelilauta lentää tai huuto ja itku kuuluu naapuriin asti.
Toisille lapsille häviäminen on maailman loppu ja joillekin jo pelkkä häviämisen pelko niin suuri ja hankala tunne, että välttävät palaamista ja kilpailemista viimiseen asti.
Täytyykö lapsi silti pakottaa pelaamaan tai onko vamhemman pakko pelata lapsen kanssa jos häviämisestä seuraa aina hirmumyrsky? Vastaus on kyllä, mutta tunteitaan hallitsematon lapsi tarvitsee paljon apua ja tukea tunteiden hallintaan.
Vanhempien ei tulisi alkaa vältellä pelaamista raivon puuskien pelossa tai antaa lapsen aina voittaa. Häviäminen on valitettavasti osa elämää ja se opettaa lapselle sinnikkyyttä ja sietokykyä.
Mikään ei ole lapselle parempi paikka opetella pettymyksen sietoa kuin vanhempien turvallinen läsnäolo ja yhdessä harjoittelu. Kiukun hetkellä paras paikka lapselle on vanhemman sylissä kunnes lapsi rauhoittuu.
Ohessa esimerkkikeinoja joilla vanhempi voi opettaa lapsestaan “hyvän häviäjän”
Yhdessä tekeminen on opettavaista ja mukavaa kun pelisäännöt ovat tiedossa.
1. Häviämisen harjoittelu
Perheen yhteiset peli-illat ovat loistava paikka opettaa lapselle häviämisen ja voiton tunteita. Lapselle ei tulisi hävitä tahallaan, näin teet vain hallaa lapselle. Pelin tiimellyksessä sekä ennen ja jälkeen on hyvä keskustella lapsen kanssa tunteista joita peli herättää.
Myös lapsen muut taidot kehittyy pelaamisen yhteydessä ja niistä on hyötyä tulevaisuudessa koulutusta suunniteltaessa.
Psykologi Ari Schaumanin mukaan lautapelit kehittävät puhetta ja keskustelutaitoja, oman vuoron odottamista, sekä omalla vuorolla toimimista. Lapselle kehittyy myös taito sisäistää ja oppia pelin sääntöjä myös sanattomat säännöt kuten hyvä käytös kehittyy huomaamattomasti.
Pelaaminen kehittää keskittymiskykyä, loogista ajattelua, matemaattisia taitoja sekä hahmotuskykyä. Lapselle kehittyy taito pohtia eri mahdollisuuksia tavoitteeseen pääsemiseksi.
Nappuloiden siirto, nopan heitto ja muut peliin kuuluvat toiminnot kehittävät käden ja silmän yhteistyötä ja hienomotorisia taitoja.
2. Selitä, selitä, selitä
Lapselle tulee selittää jo ennen peliä, että toisinaan voittamien on pelkkää sattumaa ja hyvää onnea. Hyvän ja huonon tuurin selittämien lapselle saattaa helpottaa pettymyksen tunnetta jos lapsi häviää pelin. Jos lapsi pettymyksessään kuitenkin raivoaa, että peli ei ollut reilua, hänelle tulee sanoittaa hänen tunteensa, esimerkiksi ” tiedän, että sinusta tuntuu nyt pahalta ja epäreilulta. Olet varmaan vihainen siitä, että hävisit?”
Tärkeää on, että vanhemmat eivät lähde kiukkuun mukaan vaan ymmärtävät lasta ja auttavat lasta puhumalla tunteita ja niiden käsittelystä. Lapselle tulee puhua lapsen ymmärryksen tasoisella puheella.
3. Oma käytös esimerkkinä
Älä anna lapselle huonoa esimerkkiä, eli älä ole itse huono häviäjä. Lapsesi seuraa käytöstäsi koko ajan, eli muista seuraavan kerran kun Suomi ei voitakaan jääkiekon mestaruutta niin älä moiti ja säti vastapelaajaa tai tuomareita, totea esimerkillisesti, että hyvä peli ja parempi onni seuraavalla kerralla.
4. Kivat puolet esiin
Koskaan ei voi liikaa painottaa keskustelun tärkeyttä. Keskustele lapsen kanssa mikä pelissä tai kilpailussa on lapsen mielestä kivaa ja mistä hän siinä erityisesti tykkää. Häviämisestä tai voittamisesta ei tulisi tehdä suurta numeroa. Voittajaa tulee onnitella, mutta ei liioitellusti. Lasta on myös hyvä hieman kehua, kun hän häviää hyvin. Pelaamisen tulee pysyä hauskana kaikille osapuolille, silloin siitä on eniten apua ja iloa kaikille.
+ positiivinen pedagogiikka
Positiivinen pedagogiikka toimii myös kotikasvatuksessa, sekä perheen yhteisessä lautapeli-illassa. Hyvällä saa aikaan hyvää ja pahalla pahaa. Positiivisen pedagogiikan perimmäinen takoitus on löytää kaiksta jotain hyvää ja jokaisen oma vahvuus. Toisinaan se vaatii enemmän työtä, jotta oman vahvuuden löytää, mutta jokaiselta jokin vahvuus löytyy.
Muista kehua lasta riittävästi ja jos lapsi on tehnyt väärin pyri löytämään tilanteeseen oikeat sanat positiivisuuden kautta, sen sijaan, että pelkästään torut ja moitit. Kaikki ohjaus auttaa elämässä eteenpäin ja auttaa pitämään rauhalliset ja ihanat peli-illat rauhallisina ja ihanina.