Lautapelit yhdistävät perhejuhlaan

Joulu kolkuttaa jo ovella. Mikä olisikaan parempi tapa viettää aikaa perheen kanssa kuin pelaamalla lautapelejä? Lautapelit sopivat koko perheelle ja niiden kanssa aika kuluu nopeasti. Joulupukin odotuskaan ei tunnu niin piinaavalta lautapeliä pelatessa ja kenties joulupäivän pelihetki aloitetaankin juuri pukin tuomalla uudella pelillä. Pelatessa voi ystävistä ja perheenjäsenistä paljastua yllättäviäkin taitoja tai luonteenpiirteitä, jotka eivät ehkä ole älypuhelimia näprätessä paljastuneet. Myös kuninkaalliset harrastavat jouluisin lautapelejä. Jos et ole ennen pelannut jouluna lautapelejä, kokeile ja etsi oma suosikkisi.

Joulun pelejä

Joulu on lautapelien kulta-aikaa. Hyllyihin saapuu runsaasti uutuuksia ja uusia pelejä, mutta myös klassikoita julkaistaan uudestaan. Alias on tunnettu sananselityspeli, josta on tehty lukuisia versioita niin isoille bileporukoille kuin lapsillekin. Peli vaatii hyviä hoksottimia niin selittäjältä kuin arvaajaltakin. Toinen hoksottimia, laskupäätä ja ennakointia vaativa kehittävä lautapeli on kaikkien tuntema Monopoly. Kiinteistöpelien kuninkaasta on julkaistu niin Game of Thrones kuin lastenpeliversioitakin. Uusi ulkoasu voi hyvin innostaa uudelleen pelin pariin.

Koko perheelle sopivat myös erilaiset tietopelit. Perinteiseen Trivial Pursuitiin sopivat oikein hyvin myös iäkkäämmät pelaajat. Mummot ja vaarit ovat yleensä hyviä juuri historiassa, urheilussa ja maantiedossa, jotka voivat nuoremmille pelaajille tuottaa vaikeuksia. Kokeilkaa pelaamista joukkueissa, jos peli osoittautuu kysymyksiltään hankalaksi. Kannattaa myös katsoa, minkä vuoden painos on kyseessä, jotta ei tule turhaa vääntöä vastausten oikeellisuudesta. Tietoa kun tulee aina lisää ja osa vastauksista voi olla vanhaa tietoa. Trivial Pursuitin lisäksi voi miettiä aihepiiriin sidottuja tietopelejä. Vuoden 2019 uutuuksiin kuuluu muun muassa Harry Potter -tietopeli, joka on jokaisen velholapsen ja Harry Potter huuman eläneen nuoren ominta alaa.

Kenestä on ratkaisijaksi?

Nuorille ja aikuisille sopivat hyvin myös erilaiset pakohuonepelit. Pakohuonepeleissä on tarkoitus ratkaista yhdessä mysteeri annettujen vihjeiden tai alkuasetelmien perusteella. Tietysti kello tikittää. Pakohuonepelit sopivat hyvin illanviettoon, koska ne vaativat usein erilaisia taitoja ja yhteistyötä sekä tietysti heittäytymiskykyä. Liian isoa porukkaa ei kannata käyttää, jotta kaikki saavat tekemistä. Huono puoli pakohuonepeleissä on, että ne kestävät vain yhden pelikerran. Rinnalle voikin sitten valita Cluedon tai Sherlokin kaltaisen etsiväpelin, mikäli arvoitukset ja ratkaisut ovat ominta genreä.