Monopolya pelaten kiinteistökauppiaaksi

Monopoly on mielenkiintoinen ja kehittävä lautapeli, jossa ostetaan ja myydään kiinteistöjä. Pelin nimi liittyy taloustieteellisen monopoli-käsitteeseen. Monopoly on edelleen pelien kestosuosikki, vuosikymmeniä syntymänsä jälkeen. Pelin teeman mukaan järjestetään bileitä, lautapelistä löytyy useita eri keräilijäversioita ja Unibet tarjoaa Monopolyn mukaan tehdyn kolikkopelin. Monopoly-pelin ulkoasu vakiintui 1935. Peliä on julkaistu monessa eri maassa ja on pysynyt lautapelien suosikkilistan kärjessä. Voisiko pelin avulla opettaa itsestä tai lapsestaan kiinteistökaupan gurun? Miksikäs ei, peli pohjautuu todelliseen yritysmaailmaan investointineen, vastuineen ja konkurssineen. Tosin ihan pelkällä pelikokemuksella ei kannata yrityskauppoihin ryhtyä, mutta hyvän pohjan peli kyllä antaa.

Säännöt ja tavoitteet

Pelin tavoite on hieman kurja, sillä siinä yritetään aiheuttaa muille pelaajille konkurssi, eli saada heidän rahansa loppumaan. Todellisuudessa sellainen kieroilu ei ole soveliasta vaikkakin toiset taitavat sitä tyyliä käyttää. Positiivinen tavoite on kasvattaa omaa varallisuutta järkevillä ja suunnitelluilla investoinneila. Maailman muuttuessa myös Monopoly-peliä on uudistettu, uudistetussa versiossa käteiskassa on poistettu ja tilalle on tullut luottokortti jota pelissä “vingutetaan”. Tuoko tämä mahdollisuuden ylivelkaantua? Kuinka uudistus otetaan vastaan, tulevaisuus näyttää.

Pelissä liikutaan kahden arpakuution yhteisen silmäluvun verran, jos nopat näyttävät samaa numeroa, saa pelaaja yhden lisä heittovuoron. Eteenpäin mennään niin monta ruutua kuin on noppien yhteenlaskettu summa. Hullunkurisilla pelimerkeillä liikutaan pelilaudan reunoilla, joissa sijaitsee ostettavia tontteja, erilaisia laitoksia ja asemia. Pysähtyessä ruutuun pelaaja voi halutessaan ostaa sen pankin pyytämään hintaan, jos hinta ei miellytä pelaajaa voidaan järjestää huutokauppa kaikkien pelaajien kesken. Jos ruutu johon pysähtyy onkin jo toisen pelaajan omistuksessa tulee tälle maksaa pyydetty vuokrasumma.

Näin ollen peli kehittää kiinteistösijoitustajua ja herättää ajatuksen vuokratuloista. Pelin kohteet sijoittuu pääkaupunki Helsinkiin, mutta tällä hetkellä sijoittajat ovat sitä mieltä, että paras sijoituskohde ei löydykään Helsingistä vaan muista Suomen isoista kaupungeista.

Pelissä on myös pelillisesti hauskoja ruutuja joita kukaan ei voi omistaa. Lähtöruutuun saapuessaan tai sen ohittaessaan pelaaja saa sovitun rahasumman pankin maksamana. Yhdessä ruudussa on vapaa pysäköinti, jolloin rahaa ei kulu, mene vankilaan ruutuun pysähtyessä tulee pelaajan siirtyä suoraan vankilaan. Pelissä on mukana myös vero ruutu, jolloin joutuu maksamaan pankille veroja, sekä yhteismaa ja sattuma ruutuja, jolloin pelaajan tulee nostaa sattumakortti ja toimia kortissa lukeman tekstin määräämällä tavalla. Nämä edellä mainitut ruudut kuuluvat tosi elämäänkin, mutta peli ei anna niistä oikeaa kuvaa, joten nämä osuudet tulee ottaa vain huumorin ja hauskuuden kannalta.

Vankilaan voi joutua myös tosielämästä tutulla hurjastelulla, jos pelaajan onnistuu heittää kolmella perättäisellä heittovuorollaan tuplaheitto, myös sattuma kortti voi määrätä pelaajan vankilaan. Vankilasta on mahdollisuus päästä pois vapaudu vankilasta kortilla, maksmalla pankille vakuusmaksu, heittää nopilla samat luvut tai kiltisti odottaa kolme kierrosta.

Tontit ovat jaettu pelilaudalla kahdeksaan eri väriryhmään. Jos yksi pelaaja saa ostettua kaikki saman väriset tontit hänelle tulee mahdollisuus periä kanssapelaajilta kaksinkertaista vuokraa, hänellä on mahdollisuus korottaa vuokran määrää entisestään rakentamalla tontteihin. Jokaiseen tonttiin on mahdollisuus rakentaa neljä taloa sekä yksi hotelli.

Lisää todellisuuden tuntua ja kiinteistökauppa oppia tuo pelin mahdollisuus jossa pelaajat voivat ostaa, myydä ja vaihtaa tontteja toistensa kanssa. Tontin voi myös kiinnittää, mutta tällöin siitä ei voi periä muilta pelaajilta vuokraa. Halutessaan poistaa kiinnitys tulee pelaajan maksaa 10% enemmän kuin hän siitä kiinnittäessa sai. Eli tämä opettaa tavallaan lainan ottamista ja korkojen maksamista.

Peliä on mahdollisuus pelata monilla eri sääntövariaatioila, joten ennen pelin alkua on hyvä sopia pelin säännöistä kaikkien pelaajien kesken. Näin vältytään mielipahalta ja turhilta riidoilta.

Viralliset monopolyn säännöt sanovat, että kaikki erikoismaksut, sakot ja verot tulee maksaa pankille, mikä on tasapuolista kaikille pelaajille ja samalla estää pelin venymisen liian pitkäksi. Toinen hyvin yleisessä käytössä oleva muokkaantunut sääntö on, että sakko ja verorahat kerätään pelilaudan keskelle ja pelaaja joka pysähtyy vapaa pysäköinti ruutuun saa kertyneet rahat itselleen.

Säännöistä on mahdollisuus sopia yhdessä, ei muuta kuin mukavaa kiinteistökaupan harjoittamista ja onnea peliin!